Modulfag
- Langt ophold
- Modulfag
Modulfag på Egmont Højskolens lange kursus er lidt kortere fag, hvor du måske har 2-4 lektioner om ugen.
Der er rigtig mange modulfag at vælge imellem, og de spænder meget bredt rent indholdsmæssigt. Fra boglige fag, f.eks psykologi og historie, til kreative fag som f.eks keramik og musik og videre til kropslige fag som idræt og dans.
I modsætning til dine hovedfag, så vælger du modulfag 2 gange på et semester. Du vælger normalt 2-3 modulfag, når semesteret starter. Og så vælger du nye modulfag midt i semesteret. På den måde får du mulighed for at prøve mange forskellige ting.
Herunder kan du læse om alle de forskellige modulfag, vi tilbyder i øjeblikket.
Modulfag Forår 2022, Del 1
A-modul
Så er der dansk på skemaet! Faget henvender sig til dig, der gerne vil træne de danskfaglige færdigheder: Stavning, læsning og skrivning.
Du kommer med dine egne ønsker for det, som du gerne vil træne. Det betyder, at vi for det meste arbejder hver for sig med egne projekter.
Jeg præsenterer dig for forskellige hjælpeprogrammer på pc og Ipad, som kan støtte dig i
skrive og læseprocessen.
Alle kommer med forskellige forudsætninger og forløbet bliver tilpasset det, som du gerne vil træne.

Livet, både det individuelle liv og livet i relation til andre mennesker, stiller os over for en række valg. Ofte spørger vi os selv, hvad der er det rigtige at vælge. Det græske ord ’ethos’ oversættesmed etik, men en mere korrekt oversættelse erskik og vaner, altså de ting vi gør.
I faget vil vi først gennemgå de udgangspunkter, som etikken har haft gennem tiderne og spørge hinanden om, hvad vi kan bruge af det i dag. Vi vil tale om nytteetik, pligtetik, utilitarisme og andre skoler inden for etikken. Den snak, som vi tager første gang, vil vi tage med os på resten af faget.
Når vi har grundlaget på plads vil vi hver gang tage et etisk, nutidigt dilemma op. Vi vil høre oplæg fra læreren, se film om emnerne, men først og fremmest tale om, hvad vi mener om emnet.
Emnerne kan være:
- Abort, fosterdiagnostik
- Militærtjeneste, er retfærdig krig en mulighed?
- Aktiv dødshjælp, hjælp eller mord?
- Klimakrise, er vi klar til at ændre livsstil?
- Adoption, for barnets eller de nye (danske) forældres skyld?
Ingen af disse spørgsmål rummer bare et lille dilemma, men er meget dilemmafyldte. Har du lyst til at debattere etiske spørgsmål, og blive klogere på både dine egne og andres holdninger til det, så er det her fag for dig!!

Vi indgår i grupper hele tiden; i familien, i venneflokken og her på højskolen. Men hvordan
bliver vores adfærd og psykiske tilstand egentlig påvirket af gruppen? Hvilke psykologiske mekanismer er der i gruppepres? Hvordan kan vi selv påvirke de grupper, vi er en del af? På dette fag vil du blive introduceret til psykologiske teorier om grupper og klassiske socialpsykologiske eksperimenter. Vi vil selv lave øvelser og eksperimenter - nogle ved I mens de sker og andre ved I først bagefter, at I har deltaget i...
Så spring på Gruppens psykologi, hvis du er frisk på at eksperimentere, blive klogere og skabe sociale forandringer!

En gang imellem sker der noget, der ændrer vores verden fra den ene dag til den anden. Sådanne dage er sjældne, men de forekommer.
Et eksempel kunne være kl. 8.00 om morgenen den 3. august 1492. På det tidspunkt sejler tre små skibe ud fra havnebyen Palos i Spanien med retning mod vest.
De sejler ud på et hav med en ukendt størrelse, ud i intetheden så at sige, men med et håb om at komme til Indien.
De kom ikke til Indien, men verden blev aldrig den samme igen.
Faget er en appetitvækker til verdenshistorie. Vi vil beskæftige os med episoder i verdenshistorien og krydre det med at se nogle film, der har de omtalte episoder som en del af deres tematik.
Du vil blive præsenteret for verdenshistorie i en punktform, der dækker en meget lang årrække.
Vi vil ikke kun beskæftige os med krige og berømtheder, men også inddrage gennemgående strømninger, der ikke er orienteret omkring et snævert antal år.
Historie er vildt spændende, og på dette fag får du mulighed for at dykke tilbage i tiden og ned i historien.

Hvad sker der, når du tager en bog under armen eller i ørene som en lydbog og går en tur i dét område, eller sætter dig tilrette og læser lige dér hvor bogen foregår? I den stedsspecifikke læsning får man flere sanser i spil når man læser, og det er med til at give en helt særlig oplevelse – og måske en følelse af forbundethed til omverdenen, til historien, til forfatteren. Dine sanser skærpes, og du føler litteraturen på en ny og anderledes måde. Samtidig med at man læser om havet, kan man måske høre det bruse og mærke havsalten i luften. Eller måske kan man se de selvsamme bygninger, der beskrives i bogen, mens man læser eller lytter om dem.
Gå på opdagelse med os i litteraturens magiske verden, hvor vi med fantastiske værker under armen tager ude i landskabet, på stranden, i skoven, i toget, sidder på gaden i storbyen eller med en øl i glasset på baren, mens vi lever os ind i fortællingerne.


Livsfortællinger handler om at lytte, forstå og formidle.
Der er ikke noget bedre end at give andre en stemme, at kunne fortælle historier som ellers ikke bliver fortalt. Det at kunne sætte sig ind i andres livsfortælling, finde den lille historie, og dermed fortælle mere end bare ét lille øjeblik.
Det er en kunst, og i dagens kaotiske og egoistisk samfund er det vigtigt at vi bliver konfronteret med andet end Netflix, Tik Tok og perfekte glansbilleder på livet.
I Livsfortællinger arbejder vi med interviews, med kunsten at fortælle andre menneskers historie og ikke mindst arbejder vi med forskellige måder at fortælle på. Det kan være dokumentarfilm, fotoserier, lydfortællinger eller noget helt tredje. Fælles er, at det skal kunne deles med andre.
Vi udforsker de små, de skæve, de grå og kedelige, de svære og de langsomme fortælleteknikker og vi arbejder hen mod en mere tålmodig tilgang til hinanden og vores medmennesker. En tilgang hvor vi lytter og prøver at forstå hinanden frem for at overbevise og påvirke.
Der kræves ingen tekniske forudsætninger, men en sund interesse i andre mennesker anbefales.

Kender du den situation, hvor du er ved at skrive en sætning på din Tobii eller Ipad og dem du snakker med prøver at gætte hvad du skriver samtidig med at du er i fuld gang?
Eller du har en kommentar til en diskussion, men inden du får den skrevet så har diskussionen flyttet sig et andet sted hen? Eller du vil gerne sige noget, men kan ikke finde den rigtige knap.
I Maskinsnak får du tid til at sige hvad du har på hjertet. Vi tager forskellige emner op, og så har vi god tid til at snakke og udforske det emne.
Her vil der være tid til, at du får formuleret de sætninger du vil, uden at alle andre sidder og venter og forsøger at gætte hvad du vil sige, for alle kommunikerer vha et hjælpemiddel.
Vi skal ikke snakke i 3 timer, men deler os op i 2 hold, så der bliver indlagt en gåtur eller noget andet aktivt hver gang.


Dette er faget for dig der ønsker forbedre dine færdigheder inden for matematik.
Det kan være du går på VUC og gerne vil have tid og hjælp til den undervisning og de opgaver.
Det kan være du har planer om at gå på VUC i fremtiden og gerne vil have genopfrisket lidt af det, der måske er gået i glemmebogen. Det kan også være at du bare syntes matematikkens verden er noget af det mest interessante der findes - lige meget hvad, er du velkommen!
Undervisningen bliver tilrettelagt individuelt, så du kan få lige præcis den hjælp og de udfordringer du har behov for.

Undervisningen bliver en kombination af teori og praksis. Hoveddelen kommer til at bestå af teorien, der ligger til grundlag for den teoretiske prøve i sejlads. Vi skal lære om søvejsregler, lanterner, vigeregler, sikkerhed til søs, godt sømandsskab og havmiljø. Det hele samles i udformningen af en sejlads planlægningsopgave.
Undervisningen foregår i teorilokalerne på Hou Havn. I den praktiske del kommer vi til at prøve lidt sejlads, inden bådene kommer op.
Undervisningen munder ud i at deltagerne kan tilmelde sig “Duelighedsprøven i sejlads”, både den teoretiske del.
Ønsker man hele duelighedsprøven skal man også vælge navigation efter studieturen.


Er du en af de mange ufrivillige medlemmer af klubben i motionscenteret, som er top motiveret for at træne i januar, men som har meldt sig ud af fitness før det bliver påske, fordi du aldrig rigtig kom i gang? Så er dette faget for dig!
“New year’s resolution workout” er faget, hvor vi fokusere på motivationen, disciplinen, forhindringerne og det praktiske, som alt sammen er med til at gøre det svært for os, at være vedholdende i vores træning.
Faget kommer til, at have både et teoretisk indhold med forskellige fokusere, såsom motivationsfaktorer eller teori om træning/fysiologi, men der kommer også til at være praktisk del af undervisningen, såsom hvordan gør jeg det sjovt at være aktiv, hvordan undgår jeg at få skader når jeg træner og hvordan træner man overhovedet?
Når faget er slut, er målet, at du er blevet klogere på dig selv! Målet er, at du ved hvad der motivere dig for at træne, og hvad der skal til for, at du bevare din motivation i mere end 2 uger.

Kon'nichiwa kære Egmonitter, og velkommen til et kulturmøde med verdens sejeste, skøreste, mest vanvittige, traditionsrige, fornyende og gæstfrie land i verden - Japan!
Vi skal sammen på en kulturrejse til Japans gastronomiske verden, og lave mad fra solens rige. Vi skal sammen dykke ned i landets kulturhistorie, og gøre os klogere på landet, folket, historien, kunsten, musikken m.m.. Vi skal lave sushi, lære at bukke og høre om, hvorfor man aldrig pudser næse offentligt. Vi skal lave okonomiyaki og lære om Manga, hvad Murakami har til fælles med Studio Gibli, om Pizzicato Five og Søndags Cosplay i Yoyogi Park. Vi skal lave takoiyaki, og lære hvordan man rejser i Japan, tager Shinkan-
sen, går i Onsen og går Namba Walk. Vi skal høre om filmene, instruktørerne, kunstnerne. Vi skal høre om Edo perioden, om samuraier om Geisha’s og om at stå i kø!
Vi skal tale med japanere om at være ung og gammel i Japan, om at vokse op i landet, leve, arbejde og bo i landet. Vi skal besøge Tokyo Kitchen, og vi skal høre om, hvordan japanerne ser os, og høre om synet på vores livsstil fra et folk, der både ligner os, men som også er lysår fra os kulturmæssig.
来て参加する かっこいい!
Kite sanka suru - Kakkoī!


Ordet er dit! Og på RØST lærer du at tage det.
RØST handler om at bruge sin stemme, at holde tale og om formidling af den gode fortælling.
RØST handler også om at grine, lytte og at tale sig tryg.
Du vil gennem undervisningen lære at bruge en bred vifte af retoriske og dramatiske virkemidler, samt skabe et kvalificeret indhold.
På RØST handler det først og fremmest om at gøre det!
Kulminationen på RØST bliver, når du sammen med de andre på holdet er med til at skabe semestrets RØST festdag - en dag i ordets tegn.
Da modulfaget slutter til påske, vil der være nogle hyggelige ekstra undervisningsgange op til RØST-dagen, så jeres taler er arbejdet godt igennem før de skal fremføres.
Så har du en taler eller fortæller i maven, eller er du bare nysgerrig på, hvordan du kan fange og fastholde andres opmærksomhed, når du formidler, så sæt dig selv i spil og brug din RØST!



Kender du dét, at du har set, læst eller hørt noget, som du ikke kan slippe igen? Noget som måske endda kommer i karambolage med dine tanker om, hvilket slags menneske du er - eller gerne vil være. Og måske kender du også dét, at du ikke helt ved, hvordan eller om du har lyst til at dele dine tanker med andre. Hvis ja, kan du roligt læse videre..
På faget "Stof til eftertanke" skal vi dele de betragtninger og overvejelser, som ofte følger
med, når vi lader os inspirere, provokere, forføre og undre, men som vi ikke altid har lejlighed til at dele med andre. I første del af undervisningen præsenteres I hver gang for et emne, som vi på den ene eller anden måde har fået os til at tænke - det kan være en podcast, en artikel, en dokumentar, et skilt, et brev osv. I anden del af undervisningen, skal vi dele vores eftertanker - det vi hver især hæftede os særligt ved, blev mindet om eller kom til at tænke på. Vores intention er, at vi sammen får skabt et trygt rum til at dele tanker, og vi håber, at I er med på at lade jer undre, overraske, udfordre og blive berørte.
Det bliver godt, og vi glæder os til at se jer.


Med noget så enkelt som strikkepinde og garn, kan du skabe dit eget tøj og klæde dig lunt på til den danske vinter. Du bestemmer selv, om det skal være en vamset sweater, en lun hue, et par tykke strømper eller noget helt fjerde, der skal
udgøre din garderobe.
På faget “Strik, fordybelse og refleksion" skal vi strikke og fordybe os i garn, farver, strikkekultur og håndværkspsykologi. Du vil blive klogere på garnets unikke egenskaber, dine strikkepinde, den danske strikkekultur og hvilken gavnlig virkning håndstrik har for vores mentale sundhed.
Du vil indgå i et strikkefællesskab, hvor du får muligheden for, at dele strikketeknikker og få
inspiration til nye projekter.
Du behøver ikke at have strikket før for at være med; her er plads til både begyndere og øvede.
Bemærk at skolen har specialudstyr til dig, som har en funktionsnedsættelse.
Man bliver glad i låget af at strikke...det er bevist!


B-modul
Vi arbejder hovedsageligt med en glas type som hedder "bull's eye glas", som kommer fra USA.
Alle kan være med, både nybegyndere og jer som tidligere har arbejdet med glas.
I lærer håndteringen af glas, værktøj og forskellige teknikker. Vi skærer alt ud med specialværktøj, og puster ikke glasset i dette fag!
Vi arbejder med to teknikker:
Den ene hedder "fusing" og det går ud på at smelte glasset sammen ved høje temperature i en special ovn.
Den anden hedder "slumbing" og det går ud på at smelte glasset ned i en form, som også forgår i ovn.
Der er mulighed for at lave ting helt efter din egen smag og fantasi!
Tidligere har vi lavet: fade – sjove dyr – små skulpturer – fyrfads lysestager – skåle – ophæng til vinduet – masser af julepynt – gaver til dem man holder af – armbånd – halssmykker og meget meget meget mere.
Her skal du huske at tage din fantasi med og bruge den fuldt ud.
Glæd dig for det bliver helt fantastisk – og jeg glæder mig til at se dig!
Man betaler de glas ting man laver efter vægt.

Dette fag tager dig med på en kulinarisk rejse, hvor vi skal prøve kræfter med fast food og street food klassikere fra hele verden – og alt sammen i vegetariske udgaver.
Vi skal lave vegetarisk mad fordi grøntsager smager fantastisk, fordi det er godt for vores
planet og fordi det er fedt at opleve nye smage og retter, som man måske ikke lige får til dagligt.
Så find dit nysgerrige og eventyrlystne humør frem og hop i forklædet. Så kaster vi os over
street food-klassikere som bao, ramen, sharwarma, tacos og meget, meget mere.

Her kan dine personlige ideer blive til virkelighed. Der er mulighed for at arbejde med både pladeteknik, modellering og drejnig.
Vi når ikke så meget, som på hovedfaget, men du får kendskab til den keramiske proces, fra det bløde ler til det færdige produkt. Vi laver ting, du kan bruge derhjemme F.eks: skåle, kopper og kander.
Vi starter hver gang med en fælles introduktion. Derefter arbejder du individuelt i dit eget
tempo.
Kendskab til keramik er ikke nødvendigt og på ingen måde en betingelse.
Der vil være udgifter til materialer.

Ved at vælge klatring som modulfag, får du mulighed for at få en basal introduktion til klatring generelt, og hvis du har lyst mere specifikt i klatring på topreb og bouldering. Vi skal prøve den klatring som vi har mulighed for at dyrke i Danmark, og det er alt sammen muligt på Egmont højskolen. Vi skal klatre på klatrevæggen og boulder på væggen i hallen. Faget kræver at du vil det, og ikke mindst at du er klar til at være med alt hvad du kan. Det gælder både når vi skal klatre, men også når du ikke klatre, men sikre din makker. Klatring er både fysisk og mentalt hårdt, og det er fedt.
Hvis du vil have mulighed for at klatre i sin fritid på skolen, skal du på skolen uddannes K1 i følge Dansk Klatreforbunds standarder, og det har du mulighed for på dette fag

Her får du et kursus i verdens mest populære og førende billedredigeringsprogram, Adobe Photoshop. Få kendskab til de vigtigste funktioner og lær at lave billedmateriale i allerhøjeste kvalitet.
Vi gennemgår bl.a. farvekorrektion, beskæring, fritlægning, afmaskning, retouchering, grafiske virkemidler, lagring, filformater og meget mere.
Der bliver mulighed for at arbejde med konkrete egne projekter. Det kunne være f.eks. plakater, billedkollager, indbydelser, personlige spillekort, brætspil, kalender – yes, you-just-name-it.
Da internettet er en væsentlig del af vores hverdag kommer vi også omkring nettets mange grafiske muligheder.
Et væsentligt undervisningselement er billedmanipulation og derfor vil vi i den forbindelse
diskutere etik og moral, herunder mediernes og reklamernes brug af grafiske virkemidler.
Vi skal arbejde på Windows PC og programmet er på engelsk.

Hop med på en musikalsk oplevelsesrejse ind i jazzens verden. Vi skal spiller såvel nye som
gamle jazznumre, med påvirkning fra blues, funk, fusion, soul og meget meget mere. Node-
kendskab er ikke påkrævet, og uanset om du er blæser, guitarist, sanger, bassist, trommeslager eller pianist, er alle med lyst til jazz velkommen.
Husk - jazz er din ven.
Vi spiller vores helt egne versioner og fortolkninger.
Alt efter ønsker og behov, kan vi komme omkring improvisation, rytmik og frasering osv.

En vinylplade indeholder lagret lyd og afspilles på en pladespiller. Princippet i en grammofonplade er mekanisk: pick-up'en bevæger sig gennem en zigzagget rille, hvor zig-zag'ene svarer til lydens svingninger, der i pick-up'en omsættes til et elektrisk signal, der igen omsættes til svingninger i højtaleren og dermed lyd.
Dette er udgangspunktet for faget – vinylplader, lyd, musik, lytning, debat og hygge.
Faget er blandt andet inspireret af podcast serien ’album’, passion for musik og kærlighed til knitrende plade lyd. Vi vil hver undervisningsgang dykke ned i et enkelt album, en kunstner/gruppe eller en genre.
Vi skal lytte til musik, og vi skal debattere musik. Der vil være kortere oplæg, podcast eller dokumentar som optakt til den enkelte undervisningsgang.
Det er nyt. Det er spændende. Det bliver vild musiknørderi.
Dyk ned i rillerne sammen med os og bliv inspireret, forbløffet og hør og mærk en masse musik du ikke vidste du var vild med. Du vil i faget møde flere undervisere som alle brænder for musikken.

Hvor ofte bliver du egentligt klogere af politiske debatter? Hvor vedkommende er de egentligt?
Tænk engang... Hvad nu hvis vi kunne debattere uden at flå hovederne af hinanden. Uden at råbe eller svine hinanden til. Hvad nu hvis vi kunne udtrykke tvivl? Hvad nu hvis det var ok at ændre holdning eller være uenig.
De sidste mange år har den offentlige debat udviklet sig i retning af at være konfliktunderholdning mere end meningsudvekslinger. Den er blevet en råbekultur. Flere og flere trækker sig fra debatten. Enten gider man ikke diskussionen eller også kan man ikke håndtere at være i konflikten.
På samtale fremmer forståelsen skal vi gøre op med den usunde debatkultur og udfordre den traditionelle måde, at debattere aktuelle emner på. Vi skal sammen skabe et rum, hvor konflikter og uenigheder anerkendes og tydeligøres - og
hvor der samtidigt er plads til at udtrykke tvivl og anerkende modpartens synspunkt. Vi skal i fællesskab blive klogere på hinanden gennem
vores holdninger og synspunkter til aktuelle emner. Og det bliver vi ved nysgerrigt at forsøge at forstå- og lytte til hinandens argumenter og
synspunkter.
Samtale fremmer forståelsen er for alle med mod på at udfordre den traditionelle debatkultur; for alle jer med noget på hjertet, for alle jer der vil lære at debattere eller blive bedre, for alle jer der er nysgerrig på den politiske og kulturelle dagsorden.


Skak er muligvis verdens ældste spil, men det er helt sikkert et af de mest interessante. Det
er et krigerisk spil, hvor det gælder om at ud slette modstanderen med alle tænkelige midler (Counter Strike er det rene vand ved siden af).
Det er også et spil med et nærmest uendeligt antal muligheder, flere end der er elektroner i universet, og det er temmelig mange... Alligevel er det let at lære reglerne, selv små børn kan lære det.
Desuden er det sjovt at spille, især hvis man ikke taber hver eneste gang!
Der findes flere slags skak, alm skak på tid, lynskak, korrespondanceskak, simultanskak, blindskak, computerskak m.m. Skak har desuden sat sig spor i vores kulturhistorie, der er romaner og film, hvor skak indgår som en vigtig del af handlingen, og under den kolde krig blev skak brugt som erstning for et slag med atomvåben, nemlig
under matchen mellem Boris Spasskji fra Sovjet-Unionen og Bobby Fischer fra USA. Den slags ting kommer du også til at høre om på kurset, men vigtigt er selvfølgelig, også at du lærer at spille skak, evt. bliver bedre til det. Det gør du ved at høre om skakkens historie og teori men mest ved at spille mod de andre kursusdeltagere og banke læreren, naturligvis (selvom han hader at tabe.)
Vi vil også gennmgå berømte partier i fællesskab, lære skaknotation, løse skakopgaver, spille mod et computerprogram og måske se en skakfilm, der ikke hedder "Det syvende segl". Vigtigst er dog, at du lærer at more dig med at spille skak.

På dette skriveværksted får du bedre styr på poeten i dig. Vi fokuserer på at kanalisere alle
de dybsindige og finurlige tanker samt lækre ord ned på papiret og frem i lyset.
Undervisningen er kreativ og praktisk orienteret, og du bliver udsat for forskellige skriveøvelser og temaer, hvor du kan finde frem til din helt egen personlige
digterstemme. Vi tager udgangspunkt i netop dit eget niveau og dine egne ønsker, uanset om du går rundt med forfatterdrømme eller bare gerne vil skrive, fordi det er sjovt - eller du simpelthen ikke kan lade være.
Det er således litterært og sprogligt nørderi krydret med (lidt let) sceneshow og klapsalver.
Alle er velkomne uanset erfaring. Det vigtige er blot, at du har lyst til og mod på at lege med og lære at jonglere med ord samt stille dig frem og fyre dem af.

SYNG! Alt hvad du kan og med den stemme du har! Kom og mærk det fantastiske fællesskab ved at synge sammen med stor energi, mens du bliver en dygtigere sanger og kommer i bedre sangform.
Vi starter sangfaget op med fællessang og bevæger os derefter ud i kor med flere stemmer i mange forskellige genrer, tilpasset holdets sammensætning og niveau. Vi skal synge et bredt repetoire af blandede pophits, gospel og moderne højskolesange.
Sangervejrtrækning, støtte, intonation, groove og udtryk vil være i fokus, og vi skal lære vores sangerkrop bedre at kende, for at udvikle vores stemmer og musikalitet.
Syng er for dig, der virkelig nyder at synge, uanset hvor erfaren du er og hvor god form din stemme er i lige nu. Der er nemlig både plads til at gemme sig lidt i den store korgruppe og også til at få solistiske udfordringer, hvis man er i sangmæssig form og har lyst til det. Da underviseren er konservatorieuddannet sangcoach, er der som deltager på SYNG!-holdet også mulighed for individuel sangundervisning.
Det vigtigste er at vi får brugt vores stemmer, og år sunget en masse sammen!

Dette fag er delt op i en tilpasset idrætsdel og en tilpasset svømmedel. Onsdag morgen starter vi med at være i hallen hvor vi i idræts delen skal lave aktiviteter, hvor alle uanset funktionsniveau kan være med. Du vil få mulighed for at være fysisk aktiv ud fra de forudsætninger du har, eller tillærer dig. Fælles arbejder vi med forskellige handicapidræts discipliner, indenfor tilpasser spil og aktiviteter, så det giver mulighed for at alle har en rolle. Så vær rede til leg, spil og anden fysisk udfoldelse der kræver din indsats.
Teoretisk vil vi snakke om hvad det betyder at være fysisk aktiv livet igennem.
Senere går vi i Vandhalla hvor vi skal svømme:
Kan du genkende mindst et af disse udsagn?
- Jeg elsker at være i vandet
- Jeg kan ikke svømme, men ville gerne
- Jeg er bange for vand
- Jeg svømmer rigtig dårligt
- Jeg kan ikke lide det dybe
- Jeg kan kun svømme med bælte/vinger
... så har vi svømmetilbudet til dig.
Hvis du bare er i nærheden af at have lyst til noget med vand og svømning, så vælg dette fag. Vi arbejder efter Halliwick metoden, der bl.a. betyder, at du altid har en hjælper i vandet.
Vi har det sjovt og arbejder hårdt på at lære dig ting, du ikke troede du kunne i vandet.



Vi har en tendens til at lukke os inde og putte os, når vinteren ruller ind over landet. På dette fag ønsker vi at begive os ud i vinterlandskabet indtage det og lade os overvælde af alt det smukke, som findes i naturen også om vinteren.
Hver undervisningsgang vil byde på en ny vandrerute, men også et nyt samtaleemne eller en udfordring som skal bringe os tættere på hinanden og nærmere naturen. Så hvis du har lyst til at pakke rygsækken med kiks og kaffe og drage på eventyr hver onsdag så kom med på vintervandring. Vandreruterne vil være på ca .5-7 km alt efter terrænet, sidder du i kørestol skal du være forberedt på at skulle over i en jogger på nogle af turene.


Trænger du til et pusterum fra hverdagens tankespind og gøremål?
I Yoga, fordybelse og havbad skal vi fokusere på kroppen og åndedrættet og flytte opmærksomheden fra hovedet og ned i kroppen. Vi skal træne kunsten at holde fokus, og være til stede i nuet.
Vi skal arbejde med øvelser, der både styrker og afspænder din krop og derigennem forsøge at skabe harmoni mellem krop og sind. Du vil blive udfordret fysisk i de stående og mere krævende yogastillinger, men også forkælet med blide og harmoniske stræk, der afbalancerer nervesystemet.
Gennem solhilsner vil du opleve, hvordan bevægelse og åndedræt smelter sammen i et meditativt flow. Her flyder hver stilling over i den næste.
I slutter altid af med en liggende afspænding, hvor vi mærker effekten af de øvelser, vi har lavet. En gave til kroppen, som giver ro i sindet.
Sidst men ikke mindst slutter vi modulet af med en tur i saunaen efterfulgt af et skønt havbad.

C-modul
Her er muligheden for at skabe noget helt nyt, som verden ikke har set før.
Med 3D-print er det muligt at fremstille fysiske genstande, der ellers ville være umulige eller meget dyre at lave. Har du lyst til at designe et nyt, anderledes og personligt joystick til din kørestol, eller en ny smart dims, som gør det lettere for dig at holde på en gaffel - ja så har du muligheden her.
Det kan også være, at du går og brygger på en idé til en helt anden slags dims, som vil være til gavn for mange andre mennesker, og som bare lige skal videreudvikles, inden den er klar til at gøre dig rig og berømt.
Et andet område kan være reparation af ting, som du i forvejen ejer: Batteridækslet til din TV-fjernbetjening er måske gået i stykker; den lille, flækkede plastdims i din billige inkjet-printer koster lige så meget som en ny printer osv. osv. Nu kan du (måske) selv fikse tingene.
Mulighederne er uendelige, men vælger du dette fag skal du først og fremmest have idéerne med dig.
Du vil lære at benytte et 3D-design-program på computeren til at modellere den genstand, du gerne vil have ud i den virkelige, fysiske verden.
Derefter gøres designet klar til print og så skal 3D-printeren gøre resten af arbejdet.
Vi gennemgår de forskellige faser ved 3D-print, fra ideer og design til et færdigt fysisk produkt.
Undervejs diskuteres bl.a. fordele og ulemper, styrker og svagheder, muligheder og begrænsninger.
Alt efter aktivitets- og ambitionsniveau kan der være en brugerbetaling på 50-300 kr. (der betales efter vægt af det printede materiale).
OBS: Selve printningen af 3D-genstande er en langsom proces, så forvent ikke at få dine ting lige med det samme.

Afrorytmer er for dig, der ikke kan sidde stille, når en rytme banker på og som er klar til at bruge danse- og trommemuskler, som du ikke plejer at bruge.
Hver undervisningsgang består dans, vestafrikanske trommer, sang eller en skøn blandning.
Vi vil arbejde med nemme bevægelser inspireret af Vest- og Østafrikanske traditionelle danse, der sat sammen i enkle serier vil fremkalde ikke bare sved på panden, men også smil på læben.
Vi vil lære simple rytmer på forskellige afrikanske trommer, som til sidst kan akkompagnere danserne.
Og hvis vi trænger til en pause fortæller vi historier, synger eller ser en film om Vest- og Østafrikansk kultur.
Så er du klar på at bevæge dig, svede og grine - lidt af dig selv og lidt med andre - så er Afrorytmer noget for dig! Musikken henter vi fra det afrikanske kontinent og energien skaber vi sammen.


Kom med i køkkenet og få udvidet din horisont indenfor bagværk! Vi skal bage og vi skal smagepå brød, kager, knækbrød, konfekt og meget andet. Hver undervisning vil have et tema og hver opskrift vil have et benspænd. Et benspænd hvor der eksempelvis ikke må bruges mel, hvor vi kun skal bruge kerner, hvor chokolade er er must eller noget helt andet. Vi skal bage den slags bagværk hvor hævetiden ikke er flere døgn- men hvor smagen er i fokus og hvor du får udvidet din viden og idebank indenfor bagning!

"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders. He is bolted to earth. But man has only to sink beneath the surface and he is free" - Jaques-Yves Cousteau
Alle elsker at lege i vandet. Men ikke alle kan være frie som en havørred i vandet. Vi skal lære at svømme crawl, og vi starter helt fra bunden.
Hver uge skal vi lære nye teknikker så vi kan bliver bedre og hurtigere til at svømme baner. Vi
vil løbende filme, så du kan se din progression fra uge til uge.

Har du lyst til at arbejde kreativt og prøve kræfter af med et helt nyt håndværk? Grafisk Broderi bygger på klassisk broderi, som er et gammelt håndværk, man har anvendt i flere tusindeår - til udsmykning af tekstiler og tøj.
Christina Lindved Christensen, designer og grundlægger af Grafisk Broderi, har sat det traditionelle håndværk ind i ny kontekst, hvor man ved hjælp af nål og tråd skaber grafiske værker på pap og papir.
På Grafisk Broderi vil du, gennem mindre øvelser lære teknikken bag håndværket. Derefter vil du selv få muligheden for at designe og skabe dit eget værk. Vi skal derfor også arbejde med designprocesser og undersøge, hvordan man omsætter det, der inspirerer os til et fysisk værk. Inspirationen kan fx komme fra arkitektur, blomsters organiske former, et stykke musik, du har hørt, eller noget helt andet. På faget er der frihed til at videreudvikle håndværket, og får du fx lyst til at lave dit eget værk på en to meter høj MDF-plade, så er der rig mulighed for det.
Kendskab til broderi er på ingen måde en forudsætning, alle kan være med.

Her kan du komme igang med at lære grundliggende akkorder, så det kan blive dig der spiller næste gang der bålhygge eller indendørs chillax en vinteraften.
Hvis du allerede har spille en del, og gerne vil videre og lære melodispil, improvisation, skalaer og noder, musikprogrammer, får du her muligheden og tiden til at have "hands on" på gribebrættet, i et ellers travlt højskoleophold.
Hvis muligt laver vi små matchende øve teams, hvor der bliver tid til at få fingeren gjort godt bekendt med gribebrætte.

Verden rundt gennem leg, idræt og bevægelse.
I dette fag skal vi på en jordomrejse, hvor vi skal besøge forskellige lande og verdensdele og her stifte bekendtskab med og prøve på egen krop, hvorledes idræt dyrkes. Vi vil også komme til at prøve os selv af i forskellige traditionelle Parasportsgrene.
Til sidst vil vi få mulighed for at tage inspiration fra de afprøvede lege og idrætsgrene og tilsætte vores egne skøre og kreative idéer, idet vi skal
udvikle, afprøve og justere vores egne lege, spil eller måske Danmarks næste nationalsport

Frem med skovmandsskjorten, fuldskægget og de oprullede jeans. Vi skal spille alt det lækre musik, vi hører til festerne og i hørebøfferne, når vi på egen hånd skal nyde musik vi elsker. Det kan være alt fra den bløde akustiske indie (fx Fleet Foxes, Bon Iver osv.) til den mere elektroniske indie (fx Tame Impala, M83 osv.), og vi må heller ikke glemme de "gamle" koryfæer som fx Radiohead og danske Kashmir. Jeg medbringer et par numre første gang, men ellers er det meningen, at vi i fællesskab vælger de numre, som vi synes er fede. Målet er først og fremmest at spille musik på en levende og medrivende måde.
Indie er for alle, om du er erfaren, eller om du er nybegynder. Jeg sætter en stor dyd i at udfordre dig på netop det niveau, hvor du befinder dig. I indie sammenspil fokusere vi på at ramme lydene fra indspilningerne. Derfor skal vi også lære om forskellige effekter på instrumenterne og vokalen, og vi gør flittig brug af elektroniske trommer, synth-bas, samples og backing tracks.
Vi slutter af med at indspille et par sange i skolens studie, og spille vi en lille koncert for de andre elever på skolen.
Vel mødt! (også selvom du ikke ejer en skovmandsskjorte, har fuldskæg eller bryder dig om oprullede jeans)

L'hombre er et kortspil, som på samme tid er sjovt og mentalt udfordrende. Det er det ældste kortspil, som stadig spilles, men på trods af det fremstår det som et hyper-moderne spil, der har alle de elementer, der gør et spil fængslende og spændende. Det spilles både på konkurrenceniveau og som selskabsspil.
Måske tænker du, at kortspil er en lidt småkedelig adspredelse, som ikke er noget for dig. Men det er en stor misforståelse.
Kortspil kan, når det er bedst, bruges til at arbejde med din evne til koncentration og afslapning på samme tid. Og det kan bruges til at ændre
din selvopfattelse og ikke mindst forbedre din selvtillid og evne til at tage begrundede beslutninger.
Så du kan opfatte dette fag som mentaltræning - træning i at være fuldstændig tilstede i en slags zen-agtig tilstand, der er nødvendig, hvis du vil lære at spille dette spil godt. Du skal øve dig i at være alene med dine egne tanker, overvejelser og beslutninger - og det kan du bruge i alle mu-
lige andre sammenhænge resten af dit liv.

Har du lyst til at lære at tegne - eller til at komme i gang igen efter en pause?
Så er chancen der nu! Alle kan lære at tegne at tegne - bare ved at gøre det.
Vi arbejder med mange forskellige materialer og forskellige måder at se motivet på. Vi lader os inspirere af kendte kunstnere og ser også på nutidig tegnekunst.
Motiverne er mange: Vi tegner opstillinger og genstande, naturen, hvis vejret er til det. Vi tegner portræt eller selvportræt. Vi laver forskellige øvelser og arbejder med at finde frem til et personligt udtryk.
Du vil komme til at arbejde med mange forskellige materialer: blyant, grafit, kul, akvarel, oliepasteller m.m.

Kunne du tænke dig at være med til at skabe højskolens nye udelokale? er du til frisk luft (året rundt), fysisk arbejde og splinter i fingrene? På faget Nordisk Jurt er vi ved, helt fra grunden, at opbygge en jurt. En jurt er et nomadetelt, brugt i Mongoliet og blandt samere, men på højskolen skal vi skabe et kæmpe telt på 75 kvm helt fra grunden. Opbygge gulv, fælde og forarbejde træet, udtænke detaljer, beregne tryk og belastning, lave detaljer og udsmykninger, sy og save..
Projektet er en fortløbende proces, som vi startede i januar 2018, og overdrager nu arbejdet og projektet til de elever, der ønsker at fortsætte
arbejdet. Det bliver en spændende tid for bygningsprojektet vi er på vej ind i:
Vi er ved at bygge døre i gammel middelalder-stil.
Vi skal til at lægge teltdug på.
Kort sagt: Det er et udendørs værkstedsfag, hvor du har lyst til at tage fat og bruge dig selv og din tid. Vi lægger vægt på manuelt (og gerne
ikke-mekanisk) arbejde, hvor vi giver os den tid det tager, fordyber os i detaljen og fordyber os i roen og glæden det er at lade hoved, hånd og
krop arbejde sammen.


Døde Beatles medlemmet Paul McCartney i 1960’erne, og blev han erstattet af en dobbeltgænger? Stod Al Qaeda i virkeligheden bag 9/11, eller var det hele orkestreret af en magtelite i USA? Var Prinsesse Dianas død et resultat af et tragisk uheld, eller var det et kalkuleret set-up? Lever Elvis Presley og Adolf Hitler et sted i Sydamerika, og er Trump en af nutidens største forbruger af konspirationsteorier?
I Skjulte Sandheder? - Konspirationsteorier skal vi i fællesskab diskutere og vurdere flere af disse konspirationsteorier. Er teorierne beviset på en skjult sandhed eller er det blot opdigtede gode historier? Svaret på dette skal vi forsøge at finde frem til i artikler, film, videoklip, billeder og lyd.
Foruden ovenstående skal vi forsøge at forstå, hvorfor vi bliver tiltrukket af konspirationsteorier. Hvordan bliver en konspirationsteori til, hvordan udvikles den og hvorfor hænger den fast?
Faget er for dig, der ligesom mig, fascineres af tanken om en skjult sandhed. En sandhed, der måske/måske ikke bevidst holdes hemmelig for den almene befolkning.

Faget er for dig der kan lide at tænke over livet og har lyst til at blive klogere på livet. I undervisningen blandes filosofi og sociologi, og der er
et fokus på det praktiske fremfor det teoretiske.
I undervisningen trykker vi på "pause-knappen", stopper op, anskuer, undrer os og reflekterer over hverdagens etiske/moralske dilemmaer
og eksistentielle temaer. Det kunne for eksempel være:
Hvad er kærlighed?,
Hvad er ansvar?,
Hvad er tid?.
Alle mennesker lever med hud og hår i en personlig og fortrolig livsverden, men lever også i et moderne verdenssamfund - som forbrugere og aktive verdensborgere. Man er med i det, uanset om man skænker det en tanke eller ej.
Problemet er bare, at det kan være vanskeligt at få et overblik over verdenssamfundet, lige så lidt som fisken kan få klarhed over det grumsede
vand, den svømmer i.
I undervisningen dykker vi ned i det grumsede vand, i et forsøg på at afdække og finde rodfæste i et moderne verdenssamfund.
Du tilbydes et diskussionsforum, hvor grundlæggende spørgsmål vil være på bordet til åben diskussion og du vil indgå i et undersøgende
fællesskab, hvor dine og andres meninger og antagelser er udgangspunktet for de tanker, undervisningen udspringer af.

Er du nysgerrig på hvordan kroppen fungerer og ikke mindst på, hvordan kroppen hænger sammen, er dette fag lige dig?
Vi vil primært arbejde praktisk, med b.la. at undersøge forskellige skades mekanismer og analysere kroppens bevægelser i forskellige sammenhænge. Med udgangspunkt i kroppens anatomi og forståelsen af anatomiske sammenhænge, vil vi sammen finde ud af ,hvordan du bliver din skade kvit.
Vi prøver kræfter med forskellige massageformer og lærer at lægge tapninger på hinanden. Vi går catwalk og laver ganganalyse, lærer at teste
for fx. korsbåndsproblemer i knæet, tester forskellen på en tennis- og en golfalbue og meget, meget mere.
Sproget vil være spækket med latinske navne - Og du vil have have hørt tilstrækkelig mange og lange latinske betegnelser til ,at du ikke længere forskrækkes over navnene på de forskellige knogler/muskler/sener....
Forhåbentlig vil du også kunne huske nogle af dem, da jeg ofte vil repetere mange af navnene.
Når du er færdig med fagdagene vil du forhåbentlig være blevet klogere på hvordan du skal behandle dine egne skader, have fået mere lyst til at fordybe dig i anatomien og fysiologien, og så er du måske er blevet klogere på, hvad du vil være når du bliver voksen.
